Malatya İş Dünyası; İş Arayanların, İş Verenlerin, Sektöründe Lider Kuruluşların Resmi Web Sitesi
 
Malatya İş Dünyası Logo
İnel İnşaat Bilsis Bilgisayar Malatya Kilo İle Mangal 
 
 

İş Sektörü

 

Anket

İmkanınız olsa Malatya'da mı yoksa başka bir şehirde mi yaşamak istersniz?
Malatya'da yaşamak isterim
Malatya'da yaşamak istemem
 
 
 
 
Malatya'da Ilginç Sokak Isimleri
Malatya Belediyesi'nin 2 bin 406 adet cadde ve sokak ismini değiştirmesinin ardından ortaya çıkan listede, ilginç isim ve mesleklerin kullanıldığı da görüldü.

MALATYA  - Alınan bilgiye göre, değiştirilen sokak ve cadde isimlerinde ağırlıklı olarak meslek kolları ve meslek dalları da kullanıldı. Malatyalı tüm şehit askerlerin isimleri tek tek sokaklara verildi. Basın-yayın sektöründeki medya, takvim, makale, haber, yorum, duayen, arşiv, yazar, kalem, kitap, yazarlar, mizah, danışman, yazı, kelime, mektup, telgraf, havadis gibi isimler de sokaklara verildi.
Sokaklara; gezegen, gökyüzü, Dünya, Mars, Merkür, gök, Venüs gibi isimler de verilirken, yargı alanında kullanılan; hakim, avukat, savcı, kanun, başkatip, kürsü, adalet gibi isim ve unvanlar da artık Malatya sokaklarında yaşatılacak.
Sokak isimlerinde kullanılan isimler arasında en çok dikkat çeken uygulama ise, aile bireylerinin isimlerinin kullanılması oldu. Buna göre; akraba, dedem, ninem, dayı, hala, nine, yeğen, kayın, bibi, amca, gelin, bebek, sokak isimlerine verildi. Ancak, kaynana ve damat gibi isimlerin ise unutulduğu görüldü. Değişiklikte vekil, bakan, halk isimleri de sokak isimleri arasında yer aldı.
Muhteşem Yüzyıl adlı dizideki 'Hürrem' karakteri gibi birçok karakter ismi de sokak isimlerine taşınırken; tabip, ressam, sinema, doktor, sanatçı, baytar, türkü, şarkı, kalp, tiyatro, çiftçi gibi isimler de sokaklarda yaşatılacak. Ayrıca sokaklarda; tertip, kayış, yağbasan, erişkin, saklambaç, şahsiyetli, dalgalı, kibrit, sevdam, sessizler, ketum, sini, gelenek, botanik, dertsiz ve çullu gibi isimler de bulunuyor.
Sokaklara en çok verilen isim grupları arasında meyve ve bitki isimleri ön planda yer alırken, renk isimleri de kullanıldı. Ayrıca deniz kültürü ile ilgisi bulunmayan Malatya'da; limanköy, deniz, Akdeniz, denizkızı, tekne ve sandalcı gibi isimler de dikkat çekti.
Ay isimleri ve bazı hayvan isimleri de kullanılırken, sokaklarda meslek ve meslek grubu ile esnaf geleneğinde kullanılan isimler ise şunlar oldu: "Tornacı, tamir, çırak, kalfa, tamirhane, tellal, sarraf, ocakçı, nalbur, kalaycılar, hancılar, dokumacılar, tırpancılar, orakçı, matbaacı, keçeciler, hasırcı, döşemeci, demirciler, mermerciler, doğramacılar, tedarikçi, defterdar, tamirciler, ustabaşı, çıkrıkçı, ambar, kaportacı, acentacı, ahi, antikacı, çilingirci, asansörcüler, elektrikçiler, alınteri, camcı, bakırcılar, avizeciler, teknik, tornacılar, keresteciler, siftah, ihracat, imalat, maharetli, hünerli, çalışkan, reklamcı, sigortacı, marka, perakendeci, tüccar, teknoloji, tasarım, endüstri, deri, dikici, çarık, berber, teçhizat, tesisat, mekanik, kalıpçı, kaynakçı ve nakkaş"
Malatya’da bazı caddelere verilen siyaset dünyasından isimler ise şu şekilde: "Necmettin Erbakan, Muhsin Yazıcıoğlu, Yusuf Özal, Adnan Menderes, Recai Kutan, Hasan Polatkan, Korkut Özal, Metin Emiroğlu, Erdal İnönü, Galip Demirel ve Turan Akyol"
Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'nun ismi Malatya’da bir sokağa verilirken, Hrant Dink’in ismi ise doğduğu Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki sokağa verildi.
Malatya’da Alevi camiasının tanınan simalarından; Hüseyin Doğan Dede ve İzzettin Doğan isimleri de sokaklara verilirken, bazı Alevi vatandaşların çoğunlukta olduğu mahallelerde ise, Alevi vatandaşların kullandığı kelimeler verildi.
Turgut Özal'ın annesi Hafize Özal'ın, Orgeneral Eşref Bitlis’in ismi de sokaklara verilirken; Kemal Sunal, Sezen Aksu, Murat Göğebakan, Belkıs Akkale, Selahattin Alpay, Hakkı Coşkun, Kenan Işık, Sami Kasap ve Yasemin Yalçın gibi sanat dünyasından isimler de kullanılan sokak isimleri arasında yer aldı.
Mavi Marmara olayından dolayı 'Mavi Marmara' ismi de sokağa verilirken, ayrıca Osmanlı kültürü ile birlikte İslami yaşamda kullanılan birçok kelime de sokak isimleri arasında yer aldı.


malatyaguncel.com
 

Son Eklenen Firmalar

 

Sektörel Görüşme

Hulusi ALTUNTAŞ
Malatya Forklift Sektörü Hakkında Söyleşi
Mehmet YILDIZ
Halısaha Sektörü Hakkında Söyleşi
Tüm Görüşmeler.. 
 

Reklam


Ayışığı Halı Saha
Alt arka plan
Malatya ış Dünyası Küçük Logo

Malatya İş Dünyası
www.malatyaisdunyasi.com
2012-2024 © Malatya Firma Rehberi
E-Posta: malatyaisdunyasi@gmail.com

İstatistikler
Sitemizde 131 kategoride; 5 adet seçkin, 14544 adet standart firma bulunmaktadır.
Sosyal Medyada Biz
Malatya İş Dünyası Facebook Sayfası Malatya İş Dünyası Google Plus Sayfası Malatya İş Dünyası Twitter Sayfası Malatya ış Dünyası RSS Desteği
Ücretsiz Firma Ekle