Malatya’da, gün geçmiyor ki AKSA’ya yönelik yeni bir suçlama ortaya çıkmasın.
AKSA elektrik tarafından bazı abonenin perakende elektrik satış sözleşmesi bildirimsiz iptal edildiği, bazı abone ise durumu fatura ödediği sırada öğrendiği iddia edildi. Şirketin yaklaşık 5 bin aboneden bu yolla yeniden güvence bedeli (depozito) ücreti aldığı öne sürüldü.
ŞİMŞEKLERİ ÇEKTİ
AKSA elektrik toptan satış AŞ, 2004’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) aldığı lisansla piyasa düzenlemeleri dahilinde elektrik enerjisi ticaretine başladı. O günden bu güne akıl almaz uygulamalarıyla gündeme damgasını vuran şirket, tartışmaların odağı oldu. Zamansız kesintilerle şehri karanlığa hapseden kurum, şimşekleri üzerine çekti.
HEP “AKSA”DI
Ne siyasetçiler, ne bürokratlar, ne de kamuoyu şehrin “AKSA”yan yönü üzerinde etkili bir rol alabildi. Elektrik dağıtan kurumun, yönetmenliği lehine uyguladığı ileri sürüldü. İnsanı merkezden uzaklaştıran ciddiyetsiz, disiplinsiz ve ilkesiz bir yönetim anlayışı sonucu ortaya çıkan bedelin halk tarafından ödenmesinin kamu vicdanında yara açtığı kaydedildi.
PEKİ NEDEN?
Malatya’da, gün geçmiyor ki şirkete yönelik yeni suçlamalar ortaya atılmasın. AKSA elektrik tarafından, bazı abonenin perakende elektrik satış sözleşmesi bildirimsiz iptal edildi, bazı abone fatura ödediği sırada öğrendi. Şirket, abonelik için yeniden depozito aldığı öne sürüldü. Bu durumda olan yaklaşık 5 bin abonenin olduğu bildirildi.
BAŞTÜRK DE MAĞDUR
Malatya Elektrikçi Odası Başkanı Hüseyin Baştürk te AKSA’nın mağdurları arasında yerini aldı. AKSA elektrik toptan satış AŞ tarafından, Baştürk’ün Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce köyünde bulunan evine ait 200 lira elektrik borcu yüzünden aboneliği bildirimsiz olarak iptal edildi, Baştürk, şirkete yeniden abone olmak için 100 lira depozito ödedi. İlk abonelik sözleşmesine dönük ödenen depozitonun akıbeti merak konusu oldu.
Kamuoyu EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) tarafından yayınlanan, Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi Düzenlenmesi Hakkındaki Tebliğini yetkililerin dikkatine sundu. Tebliğ şöyle: “Elektrik perakenden satış (abonelik) sözleşmelerinin iptal edilebilmesinin şartları, Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğine dayanılarak EPDK tarafından yayımlanan, Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi Düzenlenmesi Hakkındaki Tebliğin “Sözleşmenin süresi ve sona erme” başlığı altındaki 6.maddesinde: (1) Geçici kullanım amaçlı bağlantılar için yapılan perakende satış sözleşmeleri hariç olmak üzere, perakende satış sözleşmesinde süre sınırı bulunmaz.
(2) Perakende satış sözleşmesi: a) Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişinin lisansının iptal edilmesi veya sona ermesi,
b) Taraflarından birinin iflasına karar verilmesi, tasfiye memuru atanması, hukuken tasfiyesini gerektiren bir durum ortaya çıkması veya acze düşmesi, hallerinde, mali yükümlülükler saklı kalmak kaydıyla kendiliğinden sona erer.
(3) Perakende satış şirketi, perakende satış sözleşmesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeyen müşterinin perakende satış sözleşmesini, 10 gün önceden yazılı bildirimde bulunmak suretiyle sona erdirebilir.
(4) Müşteri, perakende satış lisansı sahibi tüzel kişiye yazılı başvuruda bulunmak kaydıyla perakende satış sözleşmesini sona erdirebilir. Söz konusu başvuruda, sözleşmenin sona erdirilmek istendiği tarih yer alır.
Görüldüğü gibi perakende satış sözleşmesinin iptalinin şartları belirtilmiştir, buna göre, söz konusu tebliğin 6’ncı maddesinin 2’nci bendinin (b) paragrafında açıkça belirtildiği halde taraflardan birinin iflasına karar verilmesi, tasfiye memuru atanması veya acze düşmesi şartları hukuki bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Hukuki bir karar olmadan herhangi bir kişi veya kurum bu konularda yetki sahibi olmadığı gibi düşünce yürüterek uygulama yapması mümkün değildir.
Altıncı maddenin 3’üncü paragrafında ise, sözleşme şartlarını yerine getirmeyen müşterinin perakende satış sözleşmesinin (aboneliğinin) iptal edilebilmesi için 10 gün önceden yazılı olarak bildirimde bulunması zorunludur. Bildirim yapılmadan abone iptallerinin hiçbiri yasal değildir.
Ayrıca; 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa dayanılarak EPDK tarafından hazırlanan Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 26’ncı maddesinin 4’üncü paragrafında, sözleşme sırasında tüketiciden nakden tahsil edilen güvence bedelinin sözleşmenin sonlandırılması sırasında güncel hale getirilerek 3 gün içinde iade edileceği hükmü mevcuttur.
Abonenin yasal olarak iptal edilmesi kaydıyla bu durumda aboneliği iptal edilen abonenin güvence bedelinin akıbeti, güncelleştirilip mahsup edilip edilmediği bilgilerinin bulunduğu bir hesap ekstresiyle tüketicinin bilgilendirilmesi esastır. (Malatya Sonsöz)