Türkiye’de dershanelerin geleceğiyle ilgili çalışma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’e bir rapor sunulup, “Dershaneler kapatılırsa merdiven altı çalışmalar başlar” denildi.
Final Dergisi Dershaneleri kurucularından Eyüp Bilbay, dershanelerin kapatılma çalışmalarından vazgeçilmesini istediklerini bildirip, dershanelerin geleceğiyle ilgili çalışma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’e bir rapor sunduklarını söyledi.
Bilbay, 14 maddelik raporda, dershanelerle ilgili öneriler sunduklarını bildirip, “Dershaneler özel dersi ucuzlatan ve bu imkandan herkesin yararlanabilmesini sağlayan kurumlardır. Neredeyse en küçük ilçede bile birkaç dershane vardır. Dershaneler, sınavlara hazırlamanın yanı sıra, okul derslerine takviye, projelere destek, rehberlik hizmeti, kariyer planlama, koçluk-mentorlük, psikolojik sorunlara destek ve ölçme-değerlendirme alanında da hizmet sunmaktadırlar.
Dershaneye devam konusunda herhangi bir zorlama yoktur. Serbest piyasa ve gönüllülük koşuluyla çalışan bu kurumlara bu kadar rağbet tesadüfen oluşmuş değildir.
Eğitim sistemimizin mevcut durumunda dershanelerin kapatılması onlara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmayacaktır. Evlerde, bürolarda, illegal özel ders faaliyetleri artarak eğitim, kontrolsüz ve pahalı bir mecraya kayacaktır. Şu anda bile bu yasa dışı kurumlar dershaneler kadar yaygındır. Farklı isimlerle faaliyet gösteren bu illegal ders bürolarında Milli Eğitimde çalışan öğretmenler de çalışmakta, öğrenciler yüksek not almak için kendi öğretmenlerinden bu bürolarda ders almaktadır. Dershanelerin kapatılmasıyla bu sorun büyüyecektir” ifadelerini kullandı.
“Dershaneler kapatılırsa, merdiven altı çalışmalar başlar” diyen Eyüp Bilbay, daha sonra özetle şunları belirtti:
“Dershaneler sadece Türkiye’ye has kurumlar değildir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde de oldukça yaygındır. Japonya, Güney Kore, Çin, ABD, Almanya, İtalya, İngiltere, Portekiz, Avustralya, Yunanistan gibi 40′ı aşkın ülkelerde dershaneler farklı isimlerle faaliyet göstermektedir.
Özel okulların yaygınlaşması ve sınav başvurularındaki birikimin azalması ülkemizdeki dershane sayısını azaltacaktır. Ancak hiçbir zaman dershanelere ihtiyaç ortadan kalkmayacaktır. Dershaneler okulların alternatifi değil, yardımcısıdır. Dershanelerin olduğu bazı ülkelerde özel okullaşmanın yüzde 50′nin üzerinde olması ve sınavların olmaması bunun en belirgin kanıtıdır. Dershaneler sistem içinde kalmalı, daha iyi denetlenmeli, standartları artırılmalı, rast gele ve sorumsuzca açılabilecek bir kurum olmamalıdır. Dar gelirli ailelere hizmet için zorunlu burslu öğrenci mecburiyeti yüzde 3′ten yüzde 10-15′lere kadar çıkarılabilir. Bu burslar şu anda da parçalı kullanılabilmektedir. Bu da daha çok öğrencinin bu imkândan yararlanmasını sağlar. Zaten Doğu-Güneydoğu’da Sosyal Destek Projesi kapsamında yerel yöneticiler de çok düşük ücretlerle dershanelere öğrenci göndermektedir.”