Trambüs sistemiyle ilgili ilgili bilinmeyenleri Bozankaya Proje Sorumlusu İlker Yılmaz'a sorduk...
Malatya Belediyesi'nin şehir içi ulaşımda kullanılması için karar verdiği trambüs sisteminin ihalesine tek teklif veren Bozankaya Şirketler Grubu’ndan firmalarıyla ilgili kamuoyunda yapılan eleştirilere cevap geldi.
Trambüs sistemiyle ilgili Malatya Güncel’e açıklamada bulunan şirketin proje yöneticilerinden İlker Yılmaz, “1989’da Bozankaya Mühendislik olarak hizmetvermeye başladığımız iş hayatımızda, birçok markanınçözüm ortağı, vazgeçilmez partneri haline gelmiş ve şu anda global bir araç üreticisi olma hedefiyle ilerlemekteyiz. Avrupa ve Türkiye'de faaliyetlerini yürütmekte olan şirketler grubumuzun en büyük gücü, otobüs ve raylı sistem araçları üretimindeki en kritik nokta olan fikstür ve kalıp teknolojisindeki uzmanlığına dayanmaktadır. Dünya çapındaki en iyi teknolojiye sahip olan şirketler ile çalışarak geliştirdiğimiz kaliteanlayışı ve disiplinimizi, en ileri mühendislik ile birleştirmekte ve bu sayede başarıdan taviz vermemekteyiz. Bozankaya şirketler grubunu farklı kılan bir diğer özellik ise araç üretimi için gerekli olan tüm halkaları kendi içinde barındırıyor olmasıdır.’’dedi.
Şirketleri için trambüs projesinin zor ve riskli bir iş olmadığını belirten Yılmaz, ‘‘Bozankaya bugüne dek büyük şirketlerden örneğin Siemens ve Stadler ile pek çok kez elektrikli araç üretiminde bulunmuştur. Ayrıca kendi bünyesinde de şu anda 200 kilometrenin üzerinde menzili olan ve tamamen akü sistemiyle giden otobüsü vardır. Örneğin şehirlerarası yollarda sıkça rastladığımız Neoplan Starliner araçların şasileri de uzun bir dönem Bozankaya’nın Almanya fabrikalarından tedarik edilmiştir. Şu anda da BozankayaAlmanya ve Bozankaya Ankara fabrikaları tüm dünyadaki Man araçlarının üretimine katkı sağlamaktadır’’ ifadesinde bulundu.
Atina, Venezuela, Suudi Arabistan’a verilen Troleybuslar’ında kendi şirketleriyle Man şirketinin ortak çalışmalarının ürünü olduğunu da belirten Yılmaz, ‘‘Bozankaya’nın kendi grup firması olan TCV de yakın zamanda en fazlası İstanbul’a olmak üzere 400 araç teslim edecektir. Bu araçların yüzde 90’ı CNG araçlardır. Her otobüs üreticisi için Troleybus üretmek oldukça mümkün bir şeydir. Toplu taşıma araçlarında karoseri en çok fark yaratan unsurdur ve aracın ne olacağını belirler. Bu karoseriye ister Dizel , ister CNG , isterse Elektrik Motoru takabilirsiniz.Bozankaya grup içindeki TCV markasıyla Dizel motor , CNG motor ve elektrik motoru- akü kullanarak otobüsler üretilmektedir ve bu açıdan bünyemizde elektrik motoru kullanan otobüs zaten bulunmaktadır. Troleybus’u bizim için farklı kılan Katener sistemi ve Double izolasyon sistemidir.’’dedi.
‘Şirketleri için Malatya’daki trambus projesinde en önemli konunun 330 gün içerisinde bu işi layıkıyla yaparak yerli sanayi için iyi bir örnek olmaktır’ diyen Yılmaz,Malatya’daki trambus projesinin diğer iller içinde güzel bir örnek oluşturacaklarına inandıklarını kaydetti.
malatyaguncel.com