MALATYA İdare Mahkemesi, kentte şehir içi otobüs ücretlerine yılbaşında yapılan 25 kuruşluk zammı hukuka aykırı bularak durdurdu, fakat belediye mahkemenin vermiş olduğu bu kararı uygulamaya koymadı.
MALATYA İdare Mahkemesi, kentte şehir içi otobüs ücretlerine yılbaşında yapılan 25 kuruşluk zammı hukuka aykırı bularak durdurdu, fakat belediye mahkemenin vermiş olduğu bu kararı uygulamaya koymadı.
Malatya Belediyesi’ne bağlı olan Malatya Otobüs Taşıma A.Ş. (MOTAŞ) şirketi tarafından işletilen şehir içi otobüslerde yolcu ücretleri 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle zamlandı. 'Akıllı biletlerin' kullanıldığı Belediye otobüslerinde tam bilet ücreti 1.5’dan 1 lira 75 kuruşa yükseltildi. Bu duruma tepki gösteren avukat İbrahim Erkoç, Malatya İdare Mahkemesi’ne başvururken zammın hukuksuz olduğunu öne sürerek yürütmenin durdurulması isteminde bulundu. Mahkeme, 25 Nisan 2013 tarihinde verdiği kararda, Avukat Erkoç’un 5 bin 393 sayılı Belediyeler Kanunu’nu kanıt göstererek bilet tarifelerini belirlemede Belediye Meclisin yetkili olduğunu ancak, Belediye Meclisi’nin bilet tarifesinde artış yapılması için Encümeni yetkilendirdiği hatırlatıldı. Avukat Erkoç, Malatya Belediyesi’ne ait 19 otobüs hattındaki 52 otobüsün ihaleye çıkarılmadan kısa süre önceki encümen toplantısında bilet fiyatlarına 25 kuruş zam yapıldığını ve böylece ihaleyi kazanan MOTAŞ şirketine haksız bir menfaat sağlandığını da ileri sürdü.
Malatya Belediyesi Vekili olarak duruşmaya katılan avukat Ayhan Akoğul ise savunmasında, usul olarak davanın süresi içerisinde açılmadığını belirterek, 7 Kasım 2012 tarihli Meclis toplantısında otobüs yolcu taşıma ücretlerine yüzde 50 oranında artış yapma konusunda encümene yetki verdiği ve bu yetki kapsamında zam yapıldığını savundu. Belediye Avukatı Akoğlu, tarifeyi belirleyen organın aslında Belediye Meclisi olduğunu ve işlemin hukuka uygun olduğunu savunarak davanın reddini istedi.
Malatya İdare Mahkemesi kararında, 5 bin 393 sayılı yasada ücret tarifelerinin belirlenmesinde Belediye Meclisinin yetkili olduğunun açıkça belirtildiğini ve bu yetkiyi Encümene devredebileceği konusunda yasal düzenlemenin bulunmadığı belirtti. Bu nedenle Belediye Encümeni tarafından şehir için ulaşımdaki kullanılan akıllı kağıt bilet ücretinin belirlenmesinin yetki bakımından hukuka açıkça aykırı olduğu sonucuna varıldı.
Mahkeme, dava konusu işlemin uygulanması halinde Malatya Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan ve belediyenin taşımacılık hizmetlerinden faydalanan halkın ekonomik anlamda telafisi güç zararlar oluşturacağını değerlendirerek, hukuka aykırılığı açık olan bilet zammının yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi. Karar tebliğ edildikten sonra 7 gün itiraz süresi tanınırken, kararın bugünlerde Belediyenin eline ulaşması bekleniyor.
Açtığı dava ile Belediye otobüs biletlerine yapılan zammı durduran avukat İbrahim Erkoç, Encümenin aldığı zam kararının başından itibaren hukuka aykırı olduğunu belirterek "Öncelikle bu karar tüm Malatya halkına hayırlı olsun" dedi. 2013 yılı fiyat tarifesinin Belediye Meclisi tarafından 2012 yılında belirlendiğini ifade eden Avukat Erkoç, "Sonradan belediye otobüs hatlarının ihaleye çıkmadan önceki encümen toplantısında akıllı biletlere 25 kuruş zam yapıldı. Böylece ihaleyi kazanan firmaya haksız menfaat sağlandığını tespit ettik. Bunun üzerine dava açtık" diye konuştu. Erkoç, Mahkeme heyetinin oy birliği ile yapılan zammı hukuka açıkça aykırı olduğunu belirlediğini ifade etti. Fakat belediye mahkemenin vermiş olduğu bu kararı uygulamaya koymadı.
Diğer yandan, bazı belediye idarecileri tarafından zarar ettiği kamuoyuna açıklanan Malatya Otobüs Taşıma A.Ş. (MOTAŞ) şirketiyle ilgili önümüzdeki günlerde muhalefet partileri basın toplantısı yaparak iddiaların incelenmesini isteyecek.
malatyaguncel.com