Malatya il Koordinasyon Kurulu 2013 yılının ilk toplantısını Özel İdare Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi.
Malatya Valisi Vasip Şahin başkanlığında yapılan toplantıda ağırlıklı olarak Karayolları ve DSİ bölge müdürlüklerinin Malatya il sınırlarındaki yatırımları değerlendirildi.
Toplantıda Vali Vasip Şahin, Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün çalışmalarının ağır-aksak yürümesini eleştirerek "Karahan Tüneli 2012 yılının sonunda trafiğe açılacaktı. Açılmadı. Şimdi Ağustos-Eylül ayları diyorsunuz. Malatya-Darende yolu ancak 3 yıl içinde biter diyorsunuz. Bu tempo karayollarına yakışmıyor. Önünüze gerçekçi hedefler koyun ve öngörüldüğü tarihlerde bitirin bu işleri" dedi.
Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi ise, tünel ve yol projelerinin yavaş yürümesini "Mevcut ödeneklerle bu kadar yapılabiliyor. Müteahhitlere dünya kadar borcumuz var. Borçlarımızı ancak % 50 oranında ödeyebildik" sözleri ile izah etti.
Karahan ve Erkenek Tünelleri Ağustos-Eylül Aylarında Trafiğe Açılacak
İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda ilk olarak söz alan ve kurumunun Malatya’daki yatırımları konusunda sunum yapan Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, yol, köprü, kavşak yapımları ve karayollarının bakım onarımı hakkında bilgi verdi.
Karahan Tüneli’nin 2012 yılı sonunda bitirilmesinin öngörüldüğü halde, zemin etüdünün kötü yapılması nedeniyle ortaya çıkan sorunlar ve ödenek yetersizliğinden dolayı bu öngörünün gerçekleşmediğini söyleyen Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Vali Vasip Şahin’in “Peki revize edilmiş öngörünüz nedir, ne zaman trafiğe açabileceğiz bu tüneli? Bir tarih verin ve bu tarihte artık bitirin” şeklindeki sözleri üzerine “Karahan Tüneli’nin delme işlemini bu tempoyla Nisan ayı sonunda bitiririz. Ağustos ya da Eylül ayına kadar da asfaltını bitirip trafiğe açabiliriz” dedi.
Erkenek Tüneli’nin yapımının da deva ettiğini belirten Hüsamettin Özendi, bu tünelin hizmete girmesi konusunda kesin bir tarih vermemekle birlikte “Erkenek Tüneli’ni de Karahan Tüneli ile birlikte veya birbirine yakın dönemlerde bitirip trafiğe açmayı hedefliyoruz” dedi.
Karayolları bölge müdürlüğü olarak ödenek sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Özendi “Borçlarımızın ancak % 50’sini ödeyebiliyoruz. Bu da işlerin, projelerin zamanında bitirilmesini engelliyor."diye konuştu.
İstasyon Virajı Projesi Şimdilik Beklemede
Malatya şehir merkezindeki devlet yolları üzerinde yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Özendi, 12,5 km’lik Malatya şehir merkezi geçişi projesinin önemli ölçüde bitirilerek trafiğe açıldığını, kalan 4 km’lik bölümün de bahar aylarında bitirileceğini söyledi. İstasyon Virajı’nda yapılacak uygulama konusunda Malatya Belediyesi ile koordinasyon ihtiyacı içinde olduklarını kaydeden Özendi, “Buradaki proje şimdilik beklemede. Çünkü Malatya Belediyesi’nin düşüncesi belli değil” dedi.
Vali Vasip Şahin: Bu Tempo Karayollarına Yakışmıyor
Karayolları 8. Bölge Müdürü Özendi’nin Malatya-Darende yolu konusunda teknik bilgi verdiği bir sırada “Bu ayrıntılara boğulmayalım. Siz bize hangi tarihten itibaren Malatya’dan Darende’ye sorunsuz yolculuk yapabilecek şekilde bu yolun hizmete gireceğini, ne zaman bitirileceğini söyleyin. 2013 sonuna kadar biter mi bu yol?” şeklindeki konuşması üzerine Özendi “ Bu ödeneklerle 2013 sonuna kadar bitmez. Para olsa biter elbette. Ama mevcut para akışına göre ancak 3 yıl içinde bitirebiliriz bu yolu” cevabını verdi.
Bu bilgi üzerine Vali Vasip Şahin, hizmetlerin daha etkin ve hızlı biçimde yapılması gerektiğine vurgu yaparak “Karahan Tüneli 2012 yılının sonunda trafiğe açılacaktı. Açılmadı. Şimdi Ağustos-Eylül ayları diyorsunuz. Malatya-Darende yolu ancak 3 yıl içinde biter diyorsunuz. Bu tempo karayollarına yakışmıyor. Önünüze gerçekçi hedefler koyun ve öngörüldüğü tarihlerde bitirin bu işleri. Darende yolu için o tarihi biraz daha öne alın” dedi.
Kuzey Çevre Yolu’na Toplulaştırma Biterse Başlayabiliriz
Kuzey çevre Yolu projesinde gelinen aşama hakkında bilgi veren Hüsamettin Özendi, 54 km uzunluğundaki bu yol güzergâhında kamulaştırma ve şuyulandırma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Özendi “Güzergâhtaki arazilerde toplulaştırma çalışması bitirilip bize teslim edilirse biz hemen başlarız” dedi.
Vali Vasip Şahin ise Kuzey Çevre Yolu konusunda “Bize verilen söze göre ilk 9 km Nisan’da bitecek. Ona göre hazırlığınızı yapın” uyarısında bulundu.
Malatya-Elazığ Arasında Müthiş Bir Köprü Yapacağız
Özendi son olarak Malatya-Elazığ arasındaki Kömürhan Köprüsü’nün yıkılmadan, 578 metre uzunluğunda yeni bir köprü yapılacağını belirtti. Yapılacak yeni Kömürhan Köprüsü için “Müthiş” nitelemesinde bulunan Karayolları 8. Bölge Müdürü projenin ihale aşamasında olduğunu açıkladı.
Vali Şahin’den Karla Mücadele Uyarısı
Vali Vasip Şahin, Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nün sunumundan sonra, kış mevsiminde karla mücadeleye vurgu yaparak “Özellikle Kubbe Dağı geçidinde ve Arapgir’de karla mücadele konusunda her an hazır olmak zorundasınız. Kurumlar birbirine destek olsun. İşbirliğinizi güçlendirin, mazeret istemiyorum” dedi.
DSİ Bölge Müdürü: Yoncalı Barajı’nın Temeli Haziran’da Atılacak
İl Koordinasyon Kurulu toplantısında daha sonra sunum yapan DSİ 9. Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy önceki yüklenici firmanın iflas etmesi üzerine projesi yenilenen Yoncalı Barajı’nda ihale sürecinin başladığını açıkladı. Yoncalı Barajı ÇED Nihai Raporu’nun da oluşturulma sürecinde sona gelindiğini belirten Aksoy, “2013 yatırım programı belli olduktan sonra, bu barajın temeli Haziran ayında atılacak” dedi.
Hekimhan İl Genel Meclisi Üyesi Nebi Yiğit: Muhalefetin İstekleri Yerine Getiriliyor Bize Üvey Evlat Muamelesi Yapılıyor
DSİ Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy’un Malatya’da projelendirilen göletler konusunda bilgi vermesinden sonra söz alan AKP’li Hekimhan İl Genel Meclisi Üyesi Nebi Yiğit söz alarak Kocaözü beldesinin şiddetli ihtiyacı ve su kaynakları bulunduğu halde, ısrarlı taleplerine rağmen gölet projesi yapılmadığına dikkat çekerek “Güzelyurt’a 2 gölet yapılıyor, Kocaözü’ne 1 gölet bile yapılmıyor. Üstelik Kocaözü’nün su kaynağı Güzelyurt’dan daha fazla. Saniyede 50 m3 su var gölet için. Ama defalarca söylememize rağmen bu talebimiz hayata geçirilmedi. Siyaset yapmak istemiyorum ama, muhalefetin istekleri yerine getiriliyor bize üvey evlat muamelesi yapılıyor” dedi.
Vali Vasip Şahin bu konuşma üzerine DSİ 9. Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy’a bu konuda değerlendirme yapılarak kendisine bilgi verilmesini istedi ve Kocaözü’nde böyle bir su kaynağı varsa gereğinin yapılması talimatını verdi.
Malatya Belediyesi – AKSA Tartışması
İl Koordinasyon Kurulu toplantısında daha sonra Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay belediyenin çalışmaları hakkında özet bilgiler sundu. Doğu Garajı’nın 1 ay sonra hizmete açılacağını söyleyen Atay Malatya Belediyesi’nin en büyük sorunu AKSA Elektrik Dağıtım Şirketi ile yaşadığını söyledi. Elektrik tellerinin zamanında yer altına alınmaması ve elektrik direklerinin kaldırılmamasının belediyenin işlerini ciddi bir şekilde aksattığını söyleyen Atay “Aksa 2013 için 20 milyon TL ödenek ayırmış. Bu ödenekle bu işler yapılamaz. Büyükşehir olan Malatya’ya bu havai teller yakışmıyor. AKSA’nın 2013 ödeneğini en az 40 milyon TL’ye çıkarıp elektrik tellerini yer altına alma işlerini hızlandırması gerekiyor” dedi.
Toplantıda bulunan AKSA Elektrik Genel Müdürü Cafer Demirtaş ise Malatya Belediyesi’nin bu talebinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını belirterek “Malatya şehir mrkezi için 6 milyon 300 bin TL, köyler için 13 milyon 700 bin TL ödeneğimiz var” dedi.
Toplantı diğer kurumların teknik bilgilerden oluşan sunumları ile sona erdi.
Haber-Fotoğraf: Niyazi DOĞAN